|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Je specialiteta, ki se vse bolj uveljavlja kot zdrava in lahko prebavljiva praznična prehrana. Kraški pršut in teran, nadvse lepo uigran kulinarični par, sta slovenska posebnost, tudi v svetovnem merilu. Nad njima se navdušujejo jedci in pivci na južni strani Alp in tudi v drugih deželah kjer vedo kaj je dobro. Kot dediči pršutarskih skrivnosti se namreč zavedamo, da je kraški pršut izdelek, s katerim se lahko ponašajo le prebivalci Krasa. Priprava pršuta je zahteven in dolgotrajen proces. Prične se s skrbno izbiro surovine, svinjskih stegen, ki jih nato solimo izključno z morsko soljo. Sledi zorenje in sušenje v prirodni kraški klimi. Kraško podnebje, značilno gibanje temperatur, vlaga in zrak so odločilni za aromo in kakovost pršuta. Po dvanajstih mesecih zorenja, pod skrbnim nadzorom domačih pršutarskih mojstrov, dozori pršut v zdrav okusen izdelek. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kraški teran je posebno, znamenito vino, ki ga bo treba svetu šele predstaviti, čeprav so ga že prodajali v Londonu za zdravilo in že zdavnaj pili na dunajskem cesarskem dvoru. Že Plinij starejši je omenjal plemenito vino, ki izvira z gričev pri utrdbi Pucinum blizu današnjega Proseka oziroma omenja pucinsko vino iz vinogradov ob reki Timavi. Že Grki so cenili kraško vino pod imenom pretorijansko vino severnega Jadrana. Enako ga je cenila Julija, žena cesarja Augusta, ki je dočakala starost 82 let - Plinij trdi, da zaradi tega, ker je redno uživala pucinsko vino. So pa tudi mnenja, da je bilo pucinsko vino pravzaprav belo vino. Kraški teran je bil v srednjem veku znan tudi v drugih deželah, zlasti v Nemčiji, o njem pa je pisal tudi Valvasor. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Eden najbolj značilnih vremenskih pojavov v Vipavski dolini in na Krasu je gotovo burja, ki s svojim delovanjem nenehno opozarja na moč narave in pomembno vpliva na življenje človeka. Močno burjo omenjajo zgodovinske knjige, prilagajanje njeni razdiralni moči pa je pustilo sledove v arhitekturi hiš in tlorisni zasnovi nekaterih vipavskih in še bolj kraških naselij. Zaradi nje nekatere rastline na Primorskem ne uspevajo. Zlasti pozimi povzroča takšne preglavice, kakršnih si v drugih območjih države ni mogoče niti zamisliti.Prvi opis burje in omemba njenega imena segata v antični čas. Ko je cesar Teodozij v bitki pri Ajdovščini septembra 394 zmagal, mu je menda k vojaškemu uspehu pripomogel ledeni severni veter. Burja naj bi privršala z goratega oboda doline, Teodozijevim vojakom jemala sulice iz rok in jih metala v sovražnike. Burjo omenja tudi Valvasor, ko opisuje podnebje in težave, ki jih imajo ljudje pri tovorjenju blaga. Takrat je imel veter gotovo še večjo razdiralno moč, ker je bil Kras zaradi izdatne paše brez gozdov. Burja je suh, hladen in sunkovit lokalni veter iz severovzhodne smeri, ki se na Primorskem sicer pojavlja prek celega leta, a je zlasti močan in pogost v njegovi hladni polovici. Nastane takrat, kadar se zaradi razlike med višjim zračnim pritiskom nad celino in nižjim pritiskom nad morjem hladnejši ter gostejši zrak kot nekakšen slap preliva prek grebenov visokih kraških planot Trnovskega gozda, Nanosa, Hrušice, Javornikov in Snežnika na primorsko stran. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Za celi vikend, ali pa samo za kakšen dan. Odkrivanje prečudovitih področij... |
vstop za
|
|
Vam zmanjkuje idej za izlet? Nikar! Tu vam pomagamo, da celoten dan aktivno... |
vstop za
|
|
Pokažemo vam lahko kotičke, ki jih poznajo samo najstarejši prebivalci Krasa... |
vstop za
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Je specialiteta, ki se vse bolj uveljavlja kot zdrava in lahko prebavljiva praznična prehrana. |
Kraški pršut in teran, nadvse lepo uigran kulinarični par, sta slovenska posebnost, tudi v svetovnem merilu. Nad njima se navdušujejo jedci in pivci na južni strani Alp in tudi v drugih deželah kjer vedo kaj je dobro... |
Več o kraškem pršutu! |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kraški teran je posebno, znamenito vino, ki ga bo treba svetu šele predstaviti, čeprav so ga že prodajali v Londonu za zdravilo in že |
zdavnaj pili na dunajskem cesarskem dvoru. Že Plinij starejši je omenjal plemenito vino, ki izvira z gričev pri utrdbi Pucinum blizu današnjega Proseka oziroma omenja pucinsko vino iz vinogradov ob reki Timavi... |
Več o kraškem teranu! |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Eden najbolj značilnih vremenskih pojavov v Vipavski dolini in na Krasu je gotovo burja, ki s svojim delovanjem nenehno opozarja na moč narave |
in pomembno vpliva na življenje človeka. Močno burjo omenjajo zgodovinske knjige, prilagajanje njeni razdiralni moči pa je pustilo sledove v arhitekturi hiš in tlorisni zasnovi... |
Več o kraški burji! |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|